Collectieve Waanzin

We zitten met een ongebreidelde uitbraak van collectieve mondmaskerwaanzin. Dat is niet alleen helemaal verkeerd maar vooral ook levensgevaarlijk. Omdat het iedereen een veilig gevoel geeft en daardoor de echte, goeie en correcte maatregelen om de virusbesmetting in te dijken geen kans krijgen en niet meer gevolgd worden.
Geen respect

En ik begrijp het, draag een mondmasker en je krijgt eindelijk het gevoel dat je met een eenvoudige, concrete, niet eens zo moeilijke handeling het virus de pas afsnijdt. Het geeft je buikgevoel enige controle over je leven. Je laat ook zien dat je respect hebt, zoals ondertussen iedereen ligt te roepen en fier over is.

Maar, niets is minder waar. Mondmaskers dragen heeft niks met respect te maken, enkel met egoïsme en luiheid. Het is een handeling die bedoeld is om je eigen schuldgevoel te ontmijnen over het gewone leven dat je eigenlijk, heel egoïstisch, gewoon zo snel mogelijk, nu, terug wil kunnen leiden. En je hoeft er niet eens veel moeite voor te doen. Het is een psychologisch doekje voor het bloeden dat geen enkel effect heeft op de verspreiding van het virus. Er is geen enkel sluitend, wetenschappelijk bewijs voor, alleen buikgevoelens en idiote memes. Mondmaskers zijn voor professionals in de zorgsector, chirurgen, verplegers en dokters die ook weten hoe, in welke situatie, welke maskers en waarom ze die moeten gebruiken. Niet voor de gewone burger thuis of in het openbaar die geen enkel benul heeft van de al-dan-niet werking en behandeling van zo’n ding en daardoor zonder meer levensgevaarlijke acties verricht.

Cognitieve dissonantie
Het heeft ook alles te maken met de cognitieve dissonantie die ontstaan is in het begin van de pandemie. Toen mensen werd verteld dat een mondmasker niet nodig was terwijl ze opmerkten dat in de hospitalen er wel gebruik van gemaakt werd. Dan zal het ons, gewone burgers, ook wel beschermen tegen dit virus. Je krijgt die gedachte niet meer terug in de fles waardoor mensen nog overtuigder geraken dat het enige wat we nodig hebben om het virus in de pan te hakken, het dragen van een mondmasker is. En ze gaan voor hun idee extra bevestiging zoeken in de grootste onzin. Zo werkt dat.
Gevaarlijke valse veiligheid
Je draagt een mondmasker en alles is terug mogelijk. Je beschermt de anderen en als zij ook allemaal zo’n masker dragen ben je zelf ook beschermd, is de gedachte die nu overal opgang maakt. Daardoor worden de allerbelangrijkste regels meer en meer met de voeten getreden en losgelaten. Het leven kan terug z’n normale gang gaan en we kunnen nu alles doen wat we willen. Zolang we maar dat masker op hebben. En ondertussen houden we geen afstand meer, wassen onze handen minder en hebben terug ongelimiteerde sociale contacten. Opnieuw een levensgevaarlijke evolutie.
De politiek bibbert ende beeft
Politici hebben meer schrik voor de kiezer dan voor het virus. Partijen zijn vooral bezig met het winnen of verliezen van stemmen in 2024. Dat gaat ten koste van onze gezondheid omdat ze niet in staat zijn de beslissingen te nemen die absoluut noodzakelijk zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Laat staan een regering te vormen. Je wint geen stemmen als je mensen verteld dat ze opnieuw hun bubbelvrijheid moeten inperken en zo weinig mogelijk sociale contacten en familiecontacten mogen hebben. Je wint geen stemmen met de nadruk te leggen op de sociale afstand van 1,5m, én die ook rigoureus gaat handhaven. Je wint geen stemmen met het tijdelijk verbieden van internationale reizen met vliegtuigen naar virusrijke feestbestemmingen. Je wint geen stemmen met het sluiten van horeca etablissementen die, samen met een zooitje klanten, manifest de regels aan hun laars lappen. Nee, dan is het invoeren van volledig nutteloze mondmasker verplichtingen, die trouwens al een breed draagvlak hebben door die cognitieve dissonantie, een heel gemakkelijke en veilige beslissing. Die beslissing komt tegemoet aan de vraag van het volk dus zijn de stemmen veiliggesteld. Ze is echter ingegeven vanuit de verkeerde agenda en is, nogmaals, levensgevaarlijk.
Experten staan erbij en kijken er naar

De experten volgen op, maken zich ongerust, geven adviezen en staan dan met open mond te kijken naar de non-beslissingen die door politici genomen worden. Uiteraard zullen ze dan ook maar schoorvoetend, tegen hun zin, de verplichting tot het dragen van mondmaskers niet afvallen. Door het ontbreken van echte, goeie maatregelen is dat dan maar "the next best thing". Pakken wat we kunnen en ’s nachts wakker liggen van de gevolgen is nog het enige wat ze kunnen doen. Met dank aan de volledig misgroeide particratie en het eigenbelang van de politici.

En voor Erica Vlieghe, respect, ik ben haar grootste fan geworden en een klein beetje verliefd. Wat een dame!

Op zoek naar de witte raaf

Ik ben op zoek naar de witte raaf, de eerste Burgemeester die het aandurft om het belang van de bevolking voorop te zetten tegenover zijn/haar belang bij de volgende verkiezingen. De Burgemeester die radicaal stopt met de onzin over en met mondmaskers maar beslissingen neemt die het virus echt de wereld uit helpen. De Burgemeester die boetes plaatst op het niet houden van 1,5m afstand en de handhygiëne. De Burgemeester die kroegen resoluut sluit omdat ze in de late uurtjes met 30 klanten een stomdronken feestje organiseren. En de uitbater en klanten een verplichte en gecontroleerde quarantaine oplegt. De Burgemeester die z’n inwoners die zich niet houden aan de bubbel-, sociale- en afstandsmaatregelen correct maar doortastend aanpakt, ongeacht hun kleur of politieke voorkeur. De Burgemeester die zijn/haar hand niet omdraait om bedrijven te sluiten die een loopje nemen met de regels.

Dat zou pas een Burgemeester zijn met een hart en respect voor de gezondheid en het algemeen belang van de bevolking.

Vergeet die mondmasker onzin
Alsjeblief, vergeet die hele mondmasker onzin. Daar toon je geen respect mee en je beschermt niemand, integendeel. Alsjeblief, doe de juiste dingen, ze zijn heel wat moeilijker dan een maskertje opzetten, ik weet het. Ze tonen écht je respect voor anderen want je bent bereid extra inspanningen te leveren. Ze zijn ook absoluut noodzakelijk willen we snel terug op een veilige manier ons normale leventje hervatten en nu levens redden.
 1. Hou ten allen tijde 1,5m afstand.
 2. Vermijd plaatsen waar dit niet mogelijk is.
 3. Was of ontsmet 10x per dag je handen.
 4. Beperk je sociale contacten.
 5. Blijf thuis als je ziek bent.
Nadat je alle voorgaande punten hebt uitgevoerd, en enkel dàn, draag een mondmasker als je dat gelukkig maakt.

2 reacties

 1. Wat als we deze Covid-19 crisis nu eens bekijken als een voor ieder van ons onbekende stad, met miljoenen weggebruikers, waar je met de wagen in de spits door moet rijden zonder GPS?

  Je weet niet hoe je aan de andere kant komt en hoe lang dat gaat duren en je weet niet wat voor situaties je onderweg zal tegenkomen.
  Maar je kent wel de verkeersregels die er gelden.
  En nu en dan staan er dynamische borden met aanbevelingen en snelheidsbeperkingen die van moment tot moment, naar gelang de situatie worden aangepast.
  Als je die respecteert is de kans groot dat je er zonder ongelukken door komt.
  Als iedereen ze opvolgt hoef je zelfs geen ongemakkelijk zittende autogordel te dragen want dan zou die overbodig moeten zijn.
  Helaas, sommige van die stadsmensen zijn verstrooid en anderen lappen verkeersregels aan hun laars omdat ze zich speciaal voelen waardoor er toch ongelukken kunnen gebeuren.
  Misschien is het daarom toch zinnig om die lastige autogordel om te gorden.

  Het is niet die autogordel en een wagen vol airbags die ongelukken vermijdt. In het beste geval voorkomen ze erger letsel.

  Het is dus geen ‘of’ of een ‘maar’ verhaal maar een ‘en’ verhaal.

  Ook van autogordels zijn er soorten en professionals die ze beter weten te gebruiken dan de doorsnee chauffeur.

  Toen ze werden ingevoerd was het kot te klein en hoorde je bijna identieke commentaren als nu voor mondmaskers.

  Jahaa ik weet dat nog. En jahaa, zo’n gordel heeft mij ooit voor erger behoedt toen iemand van links op me in knalde.

  Net als van een autogordel ben ik er van overtuigd dat een mondmasker “iets” doet. Precies omdat professionals, uit mijn vriendenkring en familie, ze gebruiken, elk dag, uren na mekaar. Om zichzelf, hun collega’s en hun patiënten te beschermen.

  Zo hebben ook autogordels ooit hun intrede gedaan, vanuit de professionele racewereld, uit ervaring en voortschrijdend inzicht.
  Ik denk niet dat veel mensen nu het nut van autogordels nog in vraag stellen, zelfs als hun auto vol airbags zit.

  Ik hoop alleen dat mondmaskers tijdelijk zijn. Want echt comfortabel zitten die dingen niet, mijn bril dampt er constant van aan en ik zou mensen graag nog eens zien lachen.

  1. Hey Toon, wss zullen die mondmaskers idd wel “iets” doen, als je heel dicht bij elkaar staat. Maar wat ze nu vooral doen, met al die heisa, is er voor zorgen dat mensen ze als alleszaligmakend beschouwen en dus gewoon dichter bij elkaar gaan staan. Ze hebben ook geen enkel benul hoe ze te gebruiken, en daardoor zijn ze gevaarlijker dan ze niet gebruiken. En daarbij de allerbelangrijkste regels die écht helpen compleet links laten liggen, 1,5m afstand enz. En de politiek loopt als stemmengeile idioten het gepeupel gewoon achterna met hun mondmasker verplichtingen, daarbij nalatend om die écht helpende beslissingen te nemen. Dat zijn mijn 2 grote problemen met die mondmaskers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *