Trainen op hoog niveau.

Nu ja, op 1000 meter. Maar, volgens de zuurstof die ik niet kreeg bij m'n 10km loopje was het wel degelijk op hoog niveau.

Ik begrijp het niet helemaal maar kan een stuk wel verklaren door de duikopleiding die ik ooit kreeg. Op 1000m is de luchtdruk slecht 0,9 bar. We ademen lucht in, op zeeniveau, met zo'n 20% zuurstof en we gebruiken er slechts 4% van. Dat lijkt mij dan op deze hoogte niet anders. Niks is minder waar heb ik persoonlijk ondervonden. Het komt waarschijnlijk door de partiële druk van de zuurstof en meer van die moeilijke woorden en begrippen.

Echter, basis, te weinig zuurstof. En dan is die 10k voor mij toch wel net iets zwaarder. Ik hoop dat de informatie die ik kreeg, van experten, toch enige waarheid bevat en zo gauw ik terug op zeeniveau ben, ik hier voordeel uit kan halen. Bart Raes, ik weet u wonen!

In elk geval, na een dagje skieën, zelfs op nog iets hoger niveau, die 10k nog lopen is toch een prestatie. Gelukkig had ik van de aprés-ski een aprés-loopje gemaakt. Er tussenin nog even grote hoeveelheden alcohol innemen leek mij niet direct de juiste optie. De interval training die ik deze week nog moet lopen heb ik, de hoogte indachtig, naar zondag verplaatst. Mooi afwerken op zeeniveau plus pakweg 70 meter. Voorlopig nog, want met de klimaatperikelen zitten we binnen een vijftigtal jaren misschien gewoon aan de kust. M'n hotelverguning is al aangevraagd.

Die lange afstanden blijven me parten spelen, zelfs tussen de bergen en met prachtige vergezichten. Vragen zoals "waarom doe ik dit", "misschien is 5km ook wel goed" en "moet dit nu echt?" liggen constant op het puntje van m'n tong en razen tegen lichtsnelheid door m'n kop. Elke gedachte wordt dan ook nog eens elke milliseconde exponentiëel groter.  Ik loop niet graag en heb iets met motoren is nochtans een heel eenvoudig concept. En ondergewaardeerd in een berglandschap.

Vandaag in Oostenrijk, door berg en dal klonk gehijg en gepuf. En het was der Peter, die Belg die binnenkort, als die 4 russen geen wodka door het eten mengen, de Antwerp Night Marathon gaat uitlopen in 5u, give or take, zo ongeveer, etwas...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *